Derin Tarih – Mayıs 2020

Osmanlı’da Temizlik ve Su Medeniyeti

“İslamın suları ve Osmanlı kaynaklarının ihtişamı karşısında hayretler içinde kalıp bir çocuk gibi dilim tutuldu.” diyordu Ivan Illich. Fuzuli’nin “Su Kasidesi”ndeki gibi soyut sular, Nedim’in Sadabad çeşmeleri gibi somut sular, hafif sular, sert sular, kaba sular, latif sular, hâzım sular, emrâzı eriten sular, şifalı sular, mübarek sular, sağ sular ve daha nice vasıflarla muttasıf Osmanlı suları… Ve tabiî tadı hiçbir suya benzemeyen ama her sudan bir tat taşıyan Zemzem… Sizleri bu sıkıntılı günlerde biraz siyasî tarihin dağdağalı dünyasının ötesine götürerek temizlik ve suyun medeniyetimizdeki yerine dair bir dosya ile baş başa bırakmak istedik. Hayırla kalınız efendim…

“Osmanlı’da Temizlik ve Su Medeniyeti” dosya konusunda Mustafa Armağan Osmanlı’da temizlik ve çevre şuurunu yazarken, Prof. Dr. Aykut Kazancıgil hem Osmanlı’daki temizlik ve hijyen pratiklerini, hem de bunların salgın hastalıklarla mücadeledeki yerini anlattı. Arif Emre Gündüz, Sultan Abdülhamid’den yadigâr Hamidiye su projesini, Prof. Dr. Adnan Demircan Hz. Muhammed’in (sas) temizlik tavsiyelerini yazdı. Katherine Ashenburg’un yakında Türkçesi yayımlanacak olan kitabından seçtiğimiz bölümde ise asırlar önce Avrupa’nın Türk hamamı karşısında yaşadığı büyük şoku okuyacak ve çok şaşıracaksınız.

“Osmanlı’da Temizlik ve Su Medeniyeti” dosya konusunun haricinde; Kadir MısıroğluMustafa ÖzelProf. Dr. Ekrem Buğra EkinciProf. Dr. Fehameddin BaşarBenjamin WeltonProf. Dr. İsmail Taşpınar, Araştırmacı-Yazar Fatma Toksoy, Araştırmacı-Yazar Mehmet PoyrazTarihçi-Yazar İbrahim Pazan, Zeynep Günay, Nicholas DanfortKarl E. MeyerAraştırmacı-Yazar Resul Orman ve Muhammed Mahmut Bakır gibi araştırmacı, yazar ve akademisyenlerden oluşan birçok kişi de birbirinden kıymetli yazılar kaleme aldı.

Ayrıca Ali Seydî Bey’in Harf İnkılabından 4 yıl evvel yayınlanan Latin Hurûfu Lisânımıza Kâbil-i Tatbîk midir? İsimli eseri ek kitap olarak tüm okurlara armağan ediliyor. Derin Tarih, bütün bildiklerinizi unutturacak bilgiler ışığında devam ediyor…

Devamı Derin Tarih Mayıs Sayısında… 

National Geographic – Nisan 2020

Dergi; coğrafya, bilim, keşif, araştırma, tarih, uzay gibi bir çok konuda uluslar arası popülerlikte konulara ağırlık vermektedir.

Dünyanın en köklü ve prestijli dergilerinden biri olan National Geographic, Türkiye’deki yayın hayatına 2001’den bu yana devam ediyor. 1888’deki ilk sayısından günümüze, üç farklı asırda yayın yapmış olan dergi, bu tecrübesinin getirdiği vizyon, bilinç ve kararlılık ile coğrafi, kültürel, bilimsel ve çevresel konular başta olmak üzere birçok konuda dünyanın en kaliteli içeriklerini hazırlıyor. Bilinçli, yerel ve küresel sorunlardan haberdar ve sadık bir okur ve abone kitlesine sahip olan National Geographic Türkiye, dünyanın en iyi yazar ve fotoğrafçılarıyla okurlarını her ay farklı dünyalara götürüyor.

Ot – Nisan 2020

Maksat Yeşillik Olsun / Paldır Kültür Edebiyat


“Hazla ve hızla okunan dergi” hedefiyle 1996 yılından beri sırasıyla; Öküz, Hayvan ve son olarak 2013 yılında “Maksat Yeşillik Olsun” sloganı ile yayın hayatına başlayan OT dergisi köklü bir geleneği temsil eder. OT dergisi kök olarak kendine mizah ve edebiyatı alıp, dallarını futboldan siyasete, sokaktan müziğe, hayata dair hiçbir şeye yabancı kalmayarak, ülkede sözü olan herkesle bir araya gelebilme cesareti ve isteğini her daim göstererek büyür.

Kafa – Nisan 2020

Şiir, roman ve öykü okumayı seven edebiyat tutkunları için her ay yeni sayısıyla raflarda yerini alan Kafa Dergisi, ikonik isimlerin sanata verdiği değeri en iyi anlatan ve yansıtan yayınlardan biri olarak dikkat çekiyor. Her sayısı bir arşiv niteliğinde olan edebiyat dergisi Kafa, kapak görsellerinde tarihe damga vurmuş kişilerin illüstrasyonları vererek farkını ortaya koyuyor. Yazar ekibinin oldukça kuvvetli olduğu dergide Türk edebiyatına emek vermiş birçok önemli yazar ve sanatçı hakkında önemli bilgilere ulaşmak da mümkün oluyor.